You have successfully logged out.

Żywienie w onkologii

Składniki odżywcze są kluczowe dla życia

Żywienie odgrywa ważną rolę w wielu aspektach rozwoju choroby nowotworowej i jest ważną terapią wspomagającą na całej drodze leczenia nowotworu. Odpowiednie wsparcie dietetyczne może pomóc pacjentom utrzymać masę ciała, wydłużyć czas leczenia oraz poprawiać jakość życia. 1, 2, 3, 4

Jesteś osobą wykonującą zawód medyczny lub prowadzącym obrót wyrobami medycznymi?

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, oświadczam, że jestem osobą wykonującą zawód medyczny lub prowadzącym obrót wyrobami medycznymi. Mam świadomość, że treści zamieszczane na niniejszej stronie mogą zawierać między innymi wiadomości na temat wyrobów niebezpiecznych dla zdrowia i bezpieczeństwa pacjentów.

Jestem profesjonalistą z branży medycznej Jestem profesjonalistą z branży medycznej. Nie jestem profesjonalistą z branży medycznej Nie jestem profesjonalistą z branży medycznej.

Terapia żywieniowa w celu poprawy rokowań i jakości życia

[1] Santarpia L, Contaldo F, Pasasini F. Wytwarzanie wartości odżywczych i wczesne leczenie niedożywienia u pacjentów z rakiem. J Cachexia Sarcopenia Muscle. Marzec 2011, 2(1):27-35.

[2] Borges L, Paiva S, Silveira D, Assuncao M, Gonzalez M. Czy stan odżywienia może wpływać na jakość życia pacjentów z rakiem? Werista de Nutricao 23(5): 745-753. 2010.

[3] Kreitler S, Barak F, Danieli-Siegelman N, Ostrowsky A. Żywienie i jakość życia zaawansowanych pacjentów z rakiem. Psycho-onkologia 23( Dostawa3):338-417. 2014.

[4] Podawanie EA, Capra S, Bauer JD. Interwencja żywieniowa jest korzystna w przypadku ambulatoryjnych pacjentów onkologicznych otrzymujących radioterapię obszaru żołądkowo-jelitowego lub głowy i szyi. Brytyjskie czasopismo poświęcone rakowi (2004) 91, 447-452.

[5] Arends J, Bachmann P, Baracos V i wszystkie. Wytyczne ESPEN dotyczące żywienia pacjentów z rakiem. Żywienie kliniczne 36 (2017) 11-48.

[6] DeWys WD, Begg C, Lavin PT i in.: Prognostyczny efekt utraty masy ciałaprzed chemioterapią u pacjentów z rakiem. Am J Med 1980, 69: 491-7

[7] Stratton RJ: Niedożywienie związane z chorobą. Podejście do leczenia oparte na dowodach naukowych. Hrsg. Stratton RJ, Green CJ, Elia M. CABI Publishing, Wallingford 2003.

[8] Tisdale MJ: Kapseksja u pacjentów z rakiem. Nat Rev Cancer 2002: 862-71.

[9] Andreyev HJN i in.: Dlaczego pacjenci, u których nastąpiła utrata masy ciała, pogarszają wyniki chemioterapii nowotworów układu pokarmowego? Eur J Cancer 1998; 34: 503-9.

[10] Xia Yan, Fu-Xian Zhou, Tian Lan, hui Xu, xiao-xi Yang, Cong-hua Xie, Jing Dai, Zhen-ming Fu, Yan Gao, Lu-lu Chen. Optymalne pooperacyjne wsparcie żywienia pacjentów z nowotworem układu pokarmowego: systematyczny przegląd i metaanalizę. Żywienie kliniczne 36 (2016) 710-721.

[11] Paccagnella A, Morasutti I, Rosti G. Interwencja żywieniowa w celu zwiększenia tolerancji leczenia u pacjentów z rakiem. Obecna opinia w onkologii. Lipiec 2011, tom 23, wydanie 4 -p 322-330.e ze szpitala. Zarządzanie wyładowaniem