You have successfully logged out.

Żywienie pozajelitowe

Kluczowa interwencja,
ale również złożony proces

Żywienie pozajelitowe (PN) jest stosowane u szerokiej grupy pacjentów wymagających szczególnej opieki, w różnych środowiskach klinicznych – od oddziałów intensywnej terapii (OIOM) po pacjentów korzystających z żywienia domowego (HPN)*. PN zawiera niezbędne makroskładniki, takie jak aminokwasy, węglowodany i lipidy, a także mikroskładniki: elektrolity, pierwiastki śladowe i witaminy.1

 

Proces stosowania PN może obejmować nawet 50 składników, wiele etapów oraz współpracę różnych specjalistów, co zwiększa ryzyko błędów, kontaminacji i zakłuć igłą (NSI). 1-4 Prawidłowe stosowanie PN wymaga wysokiego poziomu wiedzy i doświadczenia, aby zapewnić bezpieczeństwo pacjenta. 1-4​​

 

Aby skutecznie zarządzać tymi potencjalnymi zagrożeniami, niezbędne są intuicyjne i inteligentne systemy podawania, które chronią zarówno pacjentów, jak i personel medyczny4-6.​ 

 

*Gdy żywienie doustne lub dojelitowe (EN) jest niemożliwe, niewystarczające lub przeciwwskazane.

I'm a Healthcare Professional - please accept

This website is an international information resource intended only for Healthcare Professionals.

Potwierdź Jestem profesjonalistą z branży medycznej. Anuluj Nie jestem profesjonalistą z branży medycznej.
Zbliżenie na rękę w rękawiczce pobierającą roztwór z przezroczystej fiolki za pomocą strzykawki – ilustracja jałowego przygotowania leku z użyciem strzykawki i fiolki.

Od 3 do 16 błędów na 1000 recept w różnych etapach procesu stosowania żywienia pozajelitowego (PN).4

Żywienie pozajelitowe firmy B. Braun

Myślimy o żywieniu medycznym w sposób prosty,
ale nieprzeciętny.

Proces stosowania żywienia pozajelitowego - złożony i wymagający

Żywienie pozajelitowe (PN) jest z definicji uznawane za lek wysokiego ryzyka, którego nieprawidłowe zastosowanie może prowadzić do poważnych konsekwencji klinicznych oraz wzrostu kosztów leczenia. 1-3

Potencjalne błędy mogą wystąpić na każdym etapie procesu PN i dotyczyć wszystkich zaangażowanych specjalistów – w tym dietetyków, pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów. Przygotowanie, komponowanie i wydawanie mieszanin to jedne z głównych źródeł błędów w procesie PN (24–42%)4 .

Plastry grejpfruta ułożone w kształcie kwiatu z dwoma liśćmi mięty na talerzu - stosowane w kontekście emulsji lipidowych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3.

Róża dyni na podłożu z ekspandowanego amarantusa otoczona kołem z 13 literami witamin od A do K.

Płatki czerwonej papryki, jagody i proso ułożone na kształt kwiata na białym talerzu. Na zielonym tle po prawej stronie znajduje się ikona tarczy z dwoma kroplami i symbolem plus, symbolizująca zgodność i stabilność.

Proste przygotowanie mieszanin

Nasz przewodnik po inteligentnym mieszaniu ma na celu wsparcie użytkownika, dostarczając informacji o zgodności i stabilności w zwięzły i przyjazny dla użytkownika sposób. 

Płatki grejpfruta ułożone w kształcie kwiata na talerzu. Na zielonym tle po prawej stronie znajduje się ikona fotela ze stojakiem do infuzji i zawieszoną butelką, symbolizująca żywienie pozajelitowe w warunkach domowych.

Wspieranie rekonwalescencji pacjenta dzięki kwasom Omega-3

Cenna opcja terapeutyczna w ramach żywienia pozajelitowego w warunkach domowych.  

Nasze usługi

Dzielenie się wiedzą z pracownikami ochrony zdrowia

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Ochrona danych osobowych naszych klientów jest dla nas bardzo ważna i traktujemy ją poważnie. Pani/Pana dane osobowe są gromadzone i przetwarzane wyłącznie do kontaktu w sprawie opisanej przez Panią/Pana w formularzu kontaktowym. Zasady przetwarzania danych osobowych oraz informacja o przetwarzaniu Pani/Pana danych osobowych zawarte są w naszej Polityce prywatności (Polityka prywatności). W celu umożliwienia nam kontaktu z Panią/Panem w sprawie zgłoszonej w formularzu niezbędne jest wyrażenie przez Panią/Pana poniższej zgody.

 

Thank you for your interest.

check_circle

Your request could not be submitted. Please try again.

warning

Materiały źródłowe

1. Berlana D. Parenteral Nutrition Overview. Nutrients. 2022 Oct 25;14(21):4480. ​

2. Boullata JI. Overview of the parenteral nutrition use process. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2012 Mar;36(2 Suppl):10S–13S.

3. Alfonso JE, Berlana D, Ukleja A, Boullata J. Clinical, Ergonomic, and Economic Outcomes With Multichamber Bags Compared With (Hospital) Pharmacy Compounded Bags and Multibottle Systems: A Systematic Literature Review. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2017 Sep;41(7):1162–1177. 

4. Wischmeyer PE, Klek S, Berger MM, Berlana D, Gray B, Ybarra J, Ayers P. Parenteral nutrition in clinical practice: International challenges and strategies. Am J Health Syst Pharm. 2024 Jun 13;81(Supplement_3):S89–S101. 

5. Monczka J, Ayers P, Berger MM, Wischmeyer PE. Safety and quality of parenteral nutrition: Areas for improvement and future perspectives. Am J Health Syst Pharm. 2024 Jun 13;81(Supplement_3):S121–S136. 

6. Alfonso JE. Beyond Needlesticks – Multi-Chamber Bags Enhanced with Smart Injection and Infusion Technology [Internet]. Pennsylvania (US): Drug Association Information (DIA);2024 [cited 2024 Nov 24]. Available from: https://globalforum.diaglobal.org/issue/november-2024/#bbraun

7. Berlana D, Almendral MA, Abad MR, Fernández A, Torralba A, Cervera-Peris M, Piñeiro G, Romero-Jiménez R, Vázquez A, Ramírez E, Yébenes M, Muñoz Á. Cost, Time, and Error Assessment During Preparation of Parenteral Nutrition: Multichamber Bags Versus Hospital-Compounded Bags. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2019 May;43(4):557-565.  

8. Berlana D, Sabin P, Gimeno-Ballester V, Romero-Jiménez R, Zapata-Rojas A, Marquez E, Martínez-Cutillas J, Schoenenberger-Arnaiz JA. Cost analysis of adult parenteral nutrition systems: three-compartment bag versus customized. Nutr Hosp. 2013 Nov 1;28(6):2135–41.  

9. Berlana D, Barraquer A, Sabin P, Chicharro L, Pérez A, Puiggrós C, Burgos R, Martínez-Cutillas J. Impact of parenteral nutrition standardization on costs and quality in adult patients. Nutr Hosp. 2014 Aug 1;30(2):351-8.  

10. Calder PC, Waitzberg DL, Klek S, Martindale RG. Lipids in Parenteral Nutrition: Biological Aspects. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2020 Feb;44 Suppl 1:S21–S27. 

11. Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD, Gonzalez MC, Fukushima R, Higashiguchi T, Baptista G, Barazzoni R, Blaauw R, Coats A, Crivelli A, Evans DC, Gramlich L, Fuchs-Tarlovsky V, Keller H, Llido L, Malone A, Mogensen KM, Morley JE, Muscaritoli M, Nyulasi I, Pirlich M, Pisprasert V, de van der Schueren MAE, Siltharm S, Singer P, Tappenden K, Velasco N, Waitzberg D, Yamwong P, Yu J, Van Gossum A, Compher C; GLIM Core Leadership Committee; GLIM Working Group. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community. Clin Nutr. 2019 Feb;38(1):1–9. 

12. Berger MM, Shenkin A, Schweinlin A, Amrein K, Augsburger M, Biesalski HK, Bischoff SC, Casaer MP, Gundogan K, Lepp HL, de Man AME, Muscogiuri G, Pietka M, Pironi L, Rezzi S, Cuerda C. ESPEN micronutrient guideline. Clin Nutr. 2022 Jun;41(6):1357–1424.  

13. Amrein K, de Man AME, Dizdar OS, Gundogan K, Casaer MP, Lepp HL, Rezzi S, van Zanten AR, Shenkin A, Berger MM; ESPEN Micronutrient Special Interest Group (SIG-MN). LLL 44 - 2 - Micronutrients in clinical nutrition: Vitamins. Clin Nutr ESPEN. 2024 Jun;61:427–436.